A fűszerek ételeink ízesítésére szolgálnak. Kevesen tudják azonban, hogy a fűszerek emésztésünk számára is nélkülözhetetlenek: az étvágygerjesztésen túl serkentik a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját, javítják az emésztőmirigyek vérellátását, elősegítik a tápanyagok tökéletesebb felszívódását.Természetesen a mértékletesség elvét mindig tartsuk be. Túlzásokba esni fűszerezés terén sem vezet jóra.
A következőkben bemutatok néhány fűszert (a teljesség igénye nélkül).
Babér:
Lehetőleg a jellegzetesen aromás, szármentes, zöldes színű leveleket vegyük meg. Mivel elég erősen aromás a levél túladagolva kesernyés íze lesz, ami elronthatja az ételt. Használják: levesek, burgonya-, tojás-, bab-, halételekhez, paradicsomos étkek, főzelékek, szószok, kolbászáruk, sültek, kocsonya készítésénél.
Bazsalikom:
Mivel kellemes aromája a főzés során hamar elillan, csak az utolsó percekben tegyük az ételbe, vagy a már kész fogást fűszerezzük vele közvetlenül tálalás előtt. Felhasználható: levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak, paradicsomos-, tök-, bab-, gomba-, csirke- és halételekhez. Ha nincs petrezselyemmel helyettesíthetjük. Az olaszos ételek nélkülözhetetlen fűszere.
Fekete bors:
Felhasználható: levesek , főzelékek, húsételek- borsos tokánynak, vagdalt húsféléknek, pörkölteknek- mártások, saláták, öntetek, pácok készítésénél. Aki nem fogyaszthatja helyettesítheti borsikafűvel.
Fahéj:
Felhasználható: sütemények, rizs- és tojás- tejes ételek készítésénél. Egész darabban befőttek, gyümölcslevesek, forralt borok és egyéb italok készítésénél. Gyömbérrel, köménnyel, szegfűszeggel, vaniliával, kurkumával valamint szerencsendióval is jól kombinálható.
Fokhagyma:
Felhasználható: levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok készítésénél. Felhasználása illeteve adagolása egyéni ízlés szerint javasolható.
Kakukkfű:
Felhasználható: levesek, saláták, mártások, főzelékek, húsok, halak, sültek, vagdaltak, pizzák, belsőségekből készült ételek ízesítésére. Jól párosítható petrezselyemmel, babérlevéllel, szerecsendióval, zsályával és rozmaringgal. A francia konyha nélkülözhetetlen fűszere.
Kapor:
Felhasználható: mártások, saláták, főzelékek , levesek, főtt húsok, húsgombócok, tojás ételek, túrós ételek , sütemények, sajtok, savanyúsátok, hal, és rákételek készítésénél. A magyar konyha kedvelt fűszere, átható, intenzív aromáját illóolaj tartalmából nyeri. Óvatosan adagoljuk, mert ha túl sokat teszünk belőle az ételbe, megkeserítheti.
Kömény:
Felhasználható: levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek, sós sütemények, kenyerek, kolbászfélék, mártások, káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek készítésénél. Erőteljes íze miatt majorannán, fokhagymán, borson, paprikán kívül nem érdemes már fűszerekkel használni.
Kurkuma: