Tanuljunk főzni, online főzőtanfolyam kezdőknek

Nem tudsz főzni? Kinyitsz egy szakácskönyvet és nem érted mit ír? Itt a segítség! A tanuljunk főzni oldalon mindent megtalálsz ami a kezdéshez kell, hogy később belőled is nagyszerű szakács váljon. Meglátod nem is olyan nehéz ez!

A főzéshez sokféle eszközre szükség van, az,hogy mennyi eszközt kell majd használnod az adott étel elkészítési módjától függ.

Tehát nézzük mik az alapvető eszközök, amikre szükséged van ahhoz, hogy elkezdd a főzést:

- fazék vagy/és lábas

- serpenyő, lehetőleg teflon bevonatú

 - tepsi (ha sütőben is szeretnél készíteni valamit)

- fakanál

- húsklopfoló

- éles kések

- tálak (fém vagy műanyag, hasznos ha több méretben van)

- merőkanál

- habverő

- kézi mixer

- botmixer

- tésztaszűrő

- egy bögre (méréshez hasznos segítség)

- konyhai mérleg

Nem akarok nagyon szájbarágós lenni, és azt az érzést sem szeretném kelteni,hogy aki nem tud főzni, az semmit sem ismer a konyhában. Úgy gondoltam inkább egy olyan ismertetést írok az eszközökről , aminek elolvasása után rögtön tudod mihez nyúlj amikor elkezded a főzést.


Kezdjük mindjárt az edényekkel. Van ugye az alap kérdés fazék kontra lábas. Mikor melyiket használjuk, és egyátalán melyik is melyik?
A fazék aljának kisebb az átmérője a falának magasságához képest. Hú ezt elég érdekesen fogalmaztam meg. A lényeg,hogy a fazék  a magasabb falú, a lábasnak pedig szélesebb az alja és alacsonyabb a fala.
Általában fazekat levesek főzéséhez használjuk, hiszen ott a lé sokkal több , mint a benne lévő összetevők így kell neki a hely. Jól használható még tésztafőzéshez, amennyiben nagyobb mennyiségű tésztát főzöl ki . Én bevallom lábasban is szoktam tésztát főzni, ha nem olyan sokat készítek.
Természetesen a tésztafőzéshez manapság már van spéci tésztafőző fazék, aminek az a jellegzetessége, hogy két részből áll: van egy fazék amibe egy lyukacsos betétet teszünk, így amikor kész a tészta ezt a  betétet óvatosan kiemleve már le is van szűrve  a tésztánk, nincs szükség külön tésztaszűrőre. Praktikusnak igen praktikus, de nem biztos,hogy rögtön szükséged van ilyen speciális eszközökre, hiszen a tészta leszűréséhez még a tésztaszűrő sem elengedhetetlen kellék hiszen ha a fedőt ráteszed az edényre amiben a tésztát főzted kis rést hagysz rajta akkor szépen le tudod önteni a főzőlét. Úgy látom nagyon elmerültem a tésztafőzés rejtelmeiben, remélem nem bánod. 


Tehát ha leves akkor fazék, de ha nincs csak lábasod és kevés levest főznél akkor nyugodtan megfőzheted a lábasban is.


A lábasban főzünk mártásokat, főzelékeket, különböző köreteket (rizs, tészta, tarhonya), pörkölteket.
Általában lábasban olyan ételeket főzünk, amit főzés során vagy ellep a víz, vagy alapból hígabb.


Felmerülhet a kérdés, hogy serpenyőből miért kell teflon bevonatú. Éppenséggel kelleni nem kell de jobb ha az. Ugyanis ha kevés zsíradékon szeretnél elkészíteni ételeket az bizony a többi edényben leragad, később oda is ég.
A teflon bevonatban ezzel szemben minimális zsiradékot használva sem ég oda az étel, persze ha nem figyelsz rá ez is odakaphat, de ahhoz már tényleg nagyon el kell róla feledkezned.
Ugyanúgy lehet ebben az edényben bő zsírban sütni dolgokat pl. sült krumpli, rántott hús.  Lehet benne zöldséget párolni is, sőt kisebb méretűben palacsintát is süthetsz.
Nagyon praktikus edény és hidd el sokat fogod használni, ezért érdemes jó minőségűt vásárolni belőle. Fő , hogy kellő vastagságú legyen az edény. Amikor vásárolsz fogj meg egy nagyon olcsó kategóriás serpenyőt és egy drágábbat, bizony a nagyon olcsó kategória pihekönnyű a drágábbhoz képest. Arról nem is beszélve,hogy a nagyon olcsó kategóriájúról egy idő után szépen lekopik a teflon bevonat és használhatatlan lesz. Igaz, hogy a jó minőségű teflon serpenyő ára elég magas, de megtérül, hiszen hosszú évekig használhatod, anélkül, hogy a minősége romlana ( nekem a legrégibb serpenyőm már 10 éves és még mindig használom. )
Egy nagyon fontos dolgot még nem említettem a teflon serpenyővel kapcsolatban: CSAK fa vagy hőálló műanyag eszközökkel nyúlj bele, mert fém eszközöktől megsérülhet a bevonat.


Mikor használunk tepsit és milyet, hiszen van belőle több féle is. Nos a tepsiket az ételek sütőben való elkészítésénél használjuk.
Ennek sok előnye van: egészségesebb hiszen minimális zsiradékkal készítheted az ételeket nem kell bő olajban kisütni. Egyszerű, hiszen néhányszor kell csak ránézned amíg sül , nem kell felette görnyedned, kavargatni, forgatni stb., és  sütőben készítheted el a süteményeket is. 
Tepsiből van nagy gáztepsi: ezt általában kapsz a sütővel, de vásárolni is lehet, akkor figyelni kell arra,hogy mekkora a sütőd belső mérete, mert ugye az nem egyforma. Ez a fajtája a tepsinek nagy de az oldala nem túl magas.
 Van a kisebb méretű, magasabb falú tepsi, ez zománcozott is lehet, valamint teflon bevonatú is. Ez az a fajta amiben húsokat süthetünk, és persze süteményt is ha kevesebb mennyiséget sütünk.


 Fakanálból is többféle van. Ugye van a hagyományos kerek fejű, ebből különböző méretűek vannak illetve van lapos szélesebb fejű ez is több méretben van. Főzéshez szerintem egyéni,hogy ki melyiket használja. Én a kerek fejűt részesítem előnyben, míg mondjuk anyukám a lapos fejűt. Viszont az biztos, hogy olyan süteményeknél amelyikekben keményre felvert tojásfehérjét teszünk ott a széles lapos fejű fakanalat érdemes használni , hogy ne törjük össze a habot, mert ugye ha összetörik elveszti azt a tulajdonságát amiért egyébként belekeverjük.


Miért fontos a húsklopfoló? Szelet húsok készítésénél bizony ki kell klopfolni a hús szeleteket különben rágós lesz. Ennek az az oka,hogy az izomrostok összerántják a húst. Előfordulhat,hogy klopfolás ellenére is rágós lesz a hús ennek az oka a rossz szeletelés (mindig az izomrostokra merőlegesen kell szeletelni a húst).


A késeknél bizony a legfontosabb tulajdonság az ,hogy élesek legyenek. Egy életlen késsel nem lehet rendesen dolgozni, és ez elveheti a főzési kedvünket. Természetesen több fajtája van a késeknek is, hiszen van hámozó-, filéző-, kenyérvágókés stb. Nem baj ha nincs komplett késkészletünk, egy-két alapkéssel is jól el lehet boldogulni a konyhában, mint fent említettem a lényeg,hogy az a kés amit használunk éles legyen!


 A különböző méretű tálak az ételek előkészítésénél hasznosak, valamint sütemények készítésénél is szükség van rájuk a különböző összetevők előkészítésénél és összeállításánál.  Ezek lehetnek fémből vagy műanyagból. Ha gőz fölött szeretnék valamit olvasztani (pl. csokoládé), vagy felverni akkor fém tálra lesz szükségünk. Jó ha van magas falú tálunk (ez általában műanyag szokott lenni) , ez jól jön ha pl. tojásfehérjéből szeretnék habot felverni.


Merőkanál a tálaláshoz szükséges, nélküle igen nehézkes mondjuk levest szedni. De nem csak a leveshez való merőkanál hasznos ha van otthon hiszen a különféle kiszedő eszközöknek igen sok fajtája van. De a merőkanál a kezdéshez a legszükségesebb , hiszen ezzel nem csak levest, hanem főzelékeket, köreteket, pörkölteket is lehet tálalni.


A kézi habverőnek akkor vesszük nagy hasznát , amikor csomómentesen szeretnénk elkeverni valamit. Természetsen habot is lehet vele felverni,  ez elég fárasztó, de amíg nincs egy kézi mixered addig megoldható vele ez a feladat is.


A kézi mixer azon konyhai eszközök egyike , amelyiket nagyon sokszor használjuk, és amelyik bizony nagyon megkönnyíti az életünket. Főleg sütemények készítésénél. Nagyon nagy választék van kézi mixerekből, egészen olcsóktól a horrorisztikusan drágákig minden megtalálható a műszaki boltok polcain. Én azt javaslom,hogy az arany középutat válaszd, mert a nagyon olcsó verzió bizony nem mindig birja a nagyobb igénybevéltelt, a legdrágább viszont nem biztos, hogy annyival jobb,mint amennyivel drágább egy középkategóriás, de megbízható márkánál.


A botmixer szintén egy nagyon hasznos eszköz. Használhatod krémlevesek , krumplipüré készítésénél, és nagyon hasznos kisgyermekes családoknak bébipürék készítéséhez. Szintén nagy a választék belőle, a választásnál a kézimixernél leírtakat ajánlom itt is.


A tésztaszűrő nem csak a tészta leszűrésére alkalmas, használhatjuk még főtt zöldségek, krumpli leszűréséhez is . Igen hasznos eszköz, és nem túl nagy beruházás.


Bögre szerintem minden háztartásban van, hiszen valamiből meg kell inni a teát vagy a tejes kávét. Nos ez a bögre mostantól felveszi a mérőeszköz funkciót is. Hasznos rizs főzésnél, és sütemények készítésénél is, hiszen nem biztos,hogy rögtön van konyhai mérlegünk amivel kimérjük az alapanyagok mennyiségét.


Ha szeretnél minél többször süteményt is sütni érdemes szert tenni egy konyhai mérlegre. Ma már elfogadható árban kaphatóak digitális mérlegek, amelyeknek igen egyszerű a használata, de a régi típusú konyhai mérlegek is tökéletesen megfelelnek a célnak (én például a férjem nagymamájának mérlegét használom, és még nem csalódtam benne).


Ezzel a pár eszközzel rendelkezve már neki is láthatsz a főzésnek. Nincs meg minden azok közül, amit itt felsoroltam? Ne aggódj van itt pár dolog, amit lehet mellőzni, bár természetesen velük rendelkezve egyszerűbb dolgod lesz. 

 

 






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 2
Heti: 2
Havi: 73
Össz.: 82 642

Látogatottság növelés
Oldal: Amire a főzéshez szüséged lesz
Tanuljunk főzni, online főzőtanfolyam kezdőknek - © 2008 - 2024 - tanuljunkfozni.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »